La Societat Limitada Professional és una forma jurídica molt comuna entre professionals d’activitats col·legiades, com poden ser advocats, arquitectes, veterinaris…
Aquestes activitats poden ser realitzades com a autònom, però pot ser que diversos professionals d’una mateixa branca es vulguin ajuntar i muntar un despatx. Aquí és on entra la SLP, que es constitueix com una Societat Professional, però amb alguns avantatges de la Societat Limitada.
T’expliquem tot el que necessites saber sobre la Societat Limitada Professional i què has de tenir en compte si vols crear-ne una.
Continguts
- Què és la Societat Limitada Professional?
- Els socis de la SLP
- Com crear una Societat Limitada Professional
- Quant costa crear una Societat Limitada Professional?
- Quan fer una Societat Limitada Professional: consells i avantatges
- Com funciona la Societat Limitada Professional?
- Conclusió
Què és la Societat Limitada Professional?
Es tracta d’una modalitat de societat específica per a professionals que exerceixen un tipus d’activitat comuna. No podem formar una Societat Professional sense establir quina activitat durem a terme; d’aquesta manera, l’objecte social ha de ser exclusivament l’exercici comú d’una o diverses activitats professionals.
Com és lògic, només podrem constituir una SLP amb activitats professionals. Aquestes són les requereixen Titulació Universitària o Professional – per a això s’haurà d’acreditar la titulació – i inscripció al Col·legi Professional corresponent.
Els socis de la SLP
Es pot crear una Societat Limitada Professional formada per un sol membre (Societat Limitada Professional unipersonal) sempre que el soci únic tingui la condició de soci professional i assumeixi les funcions d’administració social i de prestacions accessòries que li imposa la Llei.
En el cas de societats formades per més d’un membre, cal distingir entre dos tipus de soci.
Socis no professionals
Els que també s’anomenen socis capitalistes; se’ls apliquen les mateixes regles previstes per als socis de la SL.
Socis professionals
Poden ser socis professionals:
- Les persones físiques que compleixin els requisits exigits per a lexercici de la professió. Aquests requisits dependran del tipus de professió que s’hagi establert a l’objecte social de la societat.
- Les SLP inscrites als respectius col·legis professionals i que participen legalment en una altra societat professional.
En canvi, no poden ser socis professionals:
- Aquelles persones amb una professió incompatible amb la professió constituïda a l’objecte social. Aquesta incompatibilitat l’ha de comprovar el registrador, examinant si les circumstàncies previstes als règims legals són aplicables a cada cas.
- Les persones inhabilitades per a l’exercici per resolució judicial o corporativa.
Com crear una Societat Limitada Professional
Per constituir una Societat Limitada Professional s’han de complir unes obligacions fiscals i, per això, hauràs de seguir els passos següents:
- Denominació. Registre del nom de l’empresa al Registre Mercantil Central.
- Obertura de compte bancari. A nom de l’empresa on s’ingressarà el capital mínim inicial, que són 3.000 euros.
- Redacció dels estatuts socials. Les normes que regeixen la societat: Denominació, objecte social, data de tancament de cada exercici, capital social, participacions en què es divideix i òrgan dadministració.
- Escriptura pública de constitució de la societat davant de notari. Per a aquest tràmit caldrà presentar els documents obtinguts als passos anteriors.
- Liquidació de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.
- Tràmits a Hisenda. Obtenció del Número d’Identificació Fiscal (NIF), alta a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i declaració censal.
- Inscripció al Registre Mercantil de la província on s’ha registrat el domicili social de l’empresa.
- Inscripció al Registre de Societats Professionals del Col·legi Professional corresponent a l’activitat.
- Obtenció de NIF definitiu.
Quant costa crear una Societat Limitada Professional?
Bé, ja sabem els passos que cal seguir per crear una SLP, però realment quant ens costarà tot aquest procés?
Tenint en compte que l’aportació inicial mínima són 3.000 € i cal sumar-hi uns 600 euros de constitució, podem considerar que el preu és relativament baix, encara que això dependrà de l’aportació inicial que es vulgui establir.
Quan fer una Societat Limitada Professional: consells i avantatges
Podem considerar la SLP com una bona opció quan diversos professionals decideixen unir-se amb un mateix objectiu empresarial. En oferir cert grau d’especialització en diferents àmbits que tenen relació, com podria ser un despatx amb advocats i assessors fiscals, els professionals se situen en una millor posició competitiva en comparació als que actuen individualment. Poden començar a oferir serveis integrals i donar solucions més completes als clients.
També és important recordar que pels deutes contrets es respon únicament amb el patrimoni de la societat, limitat pel capital subscrit. Al contrari de quan l’activitat l’exerceix un professional independent, que respon dels seus deutes amb tot el seu patrimoni.
Tot i això, la formació d’una SLP no aconsegueix limitar la responsabilitat completament; davant dels deutes que es derivin de les activitats professionals pròpiament dites, la societat i els socis professionals hauran de respondre solidàriament.
Per això, és aconsellable que les societats professionals contractin una assegurança que cobreixi la responsabilitat dels deutes que puguin incórrer en l’exercici de l’activitat o activitats que constitueixen l’objecte social.
Incompatibilitats: SLNE Professional
Com hem vist anteriorment, la societat professional exigeix legalment que només es pugui tenir per objecte l’exercici en comú d’activitats professionals. Això resulta incompatible amb la normativa reguladora de la Societat Limitada Nova Empresa, que justament impedeix que puguin incloure’s en l’objecte social aquelles activitats l’exercici de les quals impliqui objecte únic o exclusiu. Així doncs, la constitució d’una Societat Professional com SLNE ha de considerar-se inviable.
També resulten inadequats per a les societats professionals els tipus socials de cooperativa de serveis i d’AIE.
Com funciona la Societat Limitada Professional?
La normativa que regula les Societats Professionals està detallada en dues lleis: Llei 2/2007, de 15 de març i la Llei 25/2009, de 22 de desembre, publicades al BOE. D’aquestes destaquem els aspectes següents:
Participació de la societat
Tant els socis professionals com l’òrgan d’administració prenen importància al control de la societat, ja sigui en els elements patrimonials o en els personals.
Per imposició legal, els socis professionals han de representar la majoria de: el capital social, els drets de vot i els membres a l’òrgan d’administració social.
A més, si l’administració es confia a un òrgan unipersonal o si hi ha consellers delegats, aquests han de ser també socis professionals.
Propietat
Els socis professionals han de ser propietaris, com a mínim, de més de la meitat de les participacions socials en què es divideix el capital social.
Tant les normes de la participació com les de propietat, s’han de complir no sols en la constitució de la societat, sinó també durant tota la seva existència. El seu incompliment constitueix la dissolució de la societat, tret que es regularitzi la situació en el termini màxim de sis mesos des de l’incompliment.
L’administrador
La SLP no estableix cap sistema d’administració, per la qual cosa s’han d’aplicar les normes generals establertes a les SL.
De tota manera, per assegurar que la gestió està en mans dels socis professionals, s’estableixen regles especials si:
- L’òrgan dadministració és unipersonal, aquest ha de ser un soci professional.
- Està format per diversos administradors solidaris, també han de ser socis professionals.
- És una estructura pluripersonal col·legiada, com a mínim la meitat més un han de ser socis professionals.
Retribució dels socis: valoració de mercat i IRPF
Pel que fa a la retribució dels socis, Hisenda implementa una safe harbour. És a dir, quan es tracti d’una prestació de serveis per un soci professional, persona física, a una entitat vinculada i es compleixin els requisits següents, la retribució al soci professional s’entendrà a valor de mercat.
Requisits:
- Que més del 75% dels ingressos de l’exercici de l’entitat procedeixin de l’exercici d’activitats professionals, i compti amb els mitjans materials i humans adequats per al desenvolupament de l’activitat.
- Que el resultat comptable abans de la deducció de la retribució al soci sigui positiu, i almenys el 75% del resultat previ es destini a les retribucions dels socis. Hisenda s’assegura, així, que no s’acumulen al 25% els beneficis a l’entitat i trasllada la càrrega impositiva al soci i al seu IRPF.
- Que la quantia de les retribucions corresponents a cadascun dels socis professionals compleixi els requisits següents:
- Es determini en funció de la contribució efectuada per aquests a la bona marxa de la societat, i cal que constin per escrit els criteris qualitatius i/o quantitatius aplicables.
- No sigui inferior a 1,5 vegades el salari mitjà dels assalariats de la societat que compleixin funcions anàlogues a les dels socis professionals de l’entitat. En cas que no n’hi hagi, l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) no pot ser inferior a cinc vegades.
Conclusió
En definitiva, les Societats Limitades Professionals són una modalitat de societat pensada per a professionals col·legiats. Agrupa els professionals d’un mateix sector que es volen unir per oferir serveis més complets i amb un objectiu de creixement. Així, constituir aquest tipus de societat pot tenir avantatges davant del treball individual com a autònom.
Si ets un professional que treballa en solitari, a AEMTIA et podem ajudar a valorar si la SLP és una opció adequada a les necessitats del teu negoci i t’orientarem perquè treguis el màxim partit a la teva empresa i la portis al següent nivell.
T’agradaria iniciar la teva pròpia societat professional? Contacta amb nosaltres.