Els autònoms són treballadors per compte propi que fan una activitat econòmica de manera habitual i directa, estan obligats a emetre factures i a pagar una quota mensual a la Seguretat Social.
Però no tots els autònoms són iguals, hi ha diferents tipus i classificacions.
Si estàs pensant a emprendre, és important que coneguis les diferències entre ells, ja que una mala decisió a l’hora de fer un alta d’autònom et pot suposar perdre més de 2.000 euros anuals.
Contingut
- Treballadors autònoms
- Professionals autònoms i freelance
- Empresaris autònoms / societaris
- Autònoms col·laboradors
- Treballadors autònoms econòmicament dependents
- Autònoms agraris
- Altres tipus
- Conclusions
Podríem dividir els autònoms en 6 grans grups, en funció de les característiques de l’activitat que realitzen i el seu enquadrament fiscal i laboral.
1. Treballadors autònoms
Són els autònoms que fan activitats empresarials i administren el seu propi negoci. Poden tenir treballadors contractats i, molts, tributen per mòduls.
Es divideixen en dos subgrups:
- Autònoms que cotitzen per activitats empresarials a l’impost d’activitats econòmiques (IAE). Serien transportistes, comerciants, hostalers, qualsevol centre de serveis personals o de construcció i manteniment, etc.
- Activitats artístiques o esportives. Es tracta d´un grup especial en l´impost d´activitats econòmiques reservat per a activitats artístiques (música, cinema, teatre, etc.) i esportives o taurines.
2. Professionals autònoms i freelance
Són els autònoms que realitzen les activitats incloses al llistat d’activitats professionals de l’impost d’activitats econòmiques (IAE). Poden tenir treballadors a càrrec seu i un local obert al públic, però molts treballen en remot i no tenen empleats, per la qual cosa solen ser coneguts com a “freelance”.
Tributen pel règim d’estimació directa simplificada. A més, estan obligats a retenir l’IRPF a les factures.
Aquests també es divideixen en dos grups:
- Col·legiats. Són arquitectes, advocats, veterinaris, economistes, enginyers, psicòlegs, metges, farmacèutics, etc. Solen cotitzar a través d’una mútua de la seva escola professional, en lloc del RETA.
- No col·legiats.Són programadors, dissenyadors, publicistes, traductors, agents d’assegurances, tècnics d’il·luminació, artesans, etc. Aquests sí que cotitzen al RETA, ja que no tenen un col·legi professional.
3. Empresaris autònoms / societaris
Són els socis administradors de societats mercantils. Estan obligats a donar-se d’alta al RETA, ja que no poden cotitzar a la Seguretat Social com a treballadors per compte aliè.
Són autònoms que, a causa del creixement del seu negoci, han optat per crear una societat. Això els permet estalviar en impostos i limitar-ne la responsabilitat al patrimoni.
No tots els socis estan obligats a ser autònoms. Depenent del tipus de societat que crein, hi haurà uns requisits.
Obligats a donar-se d’alta d’autònom en una societat limitada:
- Si teniu més del 50% del capital de l’empresa.
- Si en tens menys del 50%, però convius amb familiars directes que també són socis i la suma de les participacions supera aquest percentatge.
- Si tens més del 25% del capital i exerceixes tasques de direcció.
Obligats a donar-se d’alta d’autònom en una societat laboral:
- Si teniu, juntament amb familiars directes, més del 50% del capital de l’empresa.
4. Autònoms col·laboradors
Són els familiars directes dels empresaris i els autònoms que treballen habitualment al negoci.
Normalment, solen estar obligats a cotitzar com a autònoms col·laboradors, però hi ha alguns casos en què es pot fer un contracte laboral per compte d’altri, sense que s’hagin de donar d’alta com a autònoms. Per això, cal revisar bé cada cas.
Segons la Seguretat Social, els requisits per cotitzar com a autònom col·laborador són:
- Ser familiar directe: cònjuge, descendent, ascendent i altres parents de l’empresari, per consanguinitat o afinitat fins al segon grau.
- Estar ocupats al seu centre o centres de treball de forma habitual. No ha de ser una col·laboració puntual.
Si sou autònom col·laborador, no haureu de presentar impostos trimestrals ni portar llibres comptables, però haureu de pagar la quota d’autònom a la Seguretat Social.
5. Treballadors autònoms econòmicament dependents
També conegut com a TRADE.
Aquest tipus de treballador per compte propi es caracteritza per tenir un client principal, del qual en depenen el 75% dels ingressos o més.
És una mena d’autònom que ha donat lloc a molta controvèrsia, ja que es relaciona amb els falsos autònoms. Algunes empreses usen aquesta modalitat per evitar haver de fer un contracte i estalviar-se les despeses de la Seguretat Social.
Per protegir-los d’aquesta situació, estan obligats a signar un contracte amb l’empresa i publicar-lo al Servei Públic d’Ocupació Estatal. S’hi especifica el temps que durarà l’activitat, les hores treballades i l’import que s’hi pagarà.
També tenen dret a 18 dies de descans, cosa que equival a les vacances en un contracte de treball “normal”, ia indemnització si es finalitza el contracte. Però no poden contractar ni subcontractar empleats.
Igual que els altres autònoms, han de complir les obligacions fiscals i portar els llibres comptables, així com pagar la quota d’autònoms.
6. Autònoms agraris
És una categoria especial per a autònoms que es dediquen a activitats agràries.
Tenen règim de cotització diferent, el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris (SETA) i paguen una mica menys de quota d’autònoms a la Seguretat Social.
Per pertànyer a aquest règim, has de complir certs requisits:
- Ser el titular de lexplotació i, almenys, la meitat de la teva renda ha de procedir de la dita explotació.
- Pots tenir persones contractades, però t’has d’ocupar de manera personal i directa dels treballs que requereixi l’explotació.
- Els rendiments nets anuals de l’explotació no poden superar el 75% de la base màxima de cotitzaciódel Règim General.
També estan obligats a cotitzar per aquest règim els familiars de fins a tercer grau, majors de 18 anys, que treballin a l’explotació agrària familiar.
Altres tipus
- Socis treballadors de cooperatives: Els membres d’aquestes cooperatives són socis i alhora treballadors que cotitzen voluntàriament en el règim d’autònoms.
- Comuners o socis de comunitats de béns i societats civils irregulars.
- Socis industrials de societats regulars col·lectives i societats comanditàries.
Conclusions
Com veus, hi ha una gran varietat de modalitats que suposen diferències quant a les obligacions fiscals i laborals de cada autònom. Per això, et recomanem que consultis amb un professional per donar-te d’alta com a autònom amb els riscos menors possibles, evitant possibles sancions i estalviant en impostos.
A AEMTIA podem donar-te d’alta d’autònom perquè puguis començar la teva activitat, només t’has de posar en contacte amb nosaltres i reservar una cita per conèixer la teva situació.