El plantejament d’una reducció de la jornada laboral no és una novetat. Fa més d’un segle que es prediu que, a causa dels avenços tecnològics i la gran millora de la productivitat, no caldria que els treballadors invertissin tantes hores en les seves jornades.
Actualment, arran de la pandèmia i amb la popularització del teletreball, es comença a fer un plantejament real de la reducció de la jornada de 40 hores, amb l’objectiu de millorar el benestar dels treballadors i guanyar en qualitat de vida.
Tot i que la realitat és que encara estem molt lluny d’una implantació oficial de la jornada reduïda, ja hem començat a fer estudis i proves pilot arreu del món.
Estudi: Islàndia
Islàndia va ser pioner a l’hora de retallar el temps dedicat a la feina. Entre 2015 i 2019, el país va realitzar dos assaigs a gran escala d’una setmana laboral reduïda. Es va treballar entre 35 i 36 hores setmanals sense reducció de salari i el resultat es va considerar tot un èxit.
Estudi: Regne Unit
Al Regne Unit, també s’han iniciat proves pilot de la reducció de jornada laboral i actualment hi ha treballadors a 73 empreses que ja gaudeixen de la jornada de 4 dies.
Tot i que encara no han publicat els resultats finals, se n’han donat a conèixer algunes dades reveladores: el 95% de les empreses afirma que la productivitat s’ha mantingut o fins i tot augmentat i el 86% reconeix que mantindrà aquest horari després de la prova.
Model 100:80:100
La idea d’aquests estudis es basa en el principi 100.80.100: cobrar el 100% del salari, treballant un 80% del temps i, a canvi, mantenir el 100% de la productivitat.
Potser en aquest punt et preguntes: com és possible?
La veritat és que no només s’han de reduir les jornades i deixar que passi la màgia, sinó que, en veure reduïdes les seves jornades, els treballadors i les empreses han implementat noves estratègies d’organització i optimització del temps de treball: més cooperació, reunions més curtes, realització de tasques de forma més eficient…
Aquest és un factor clau per entendre el funcionament de la jornada de 4 dies; es tracta de prioritzar la productivitat davant del presencialisme.
Si els treballadors fan la mateixa feina per l’empresa, la seva compensació econòmica no s’hauria de veure afectada. Però d’aquesta manera tenen més hores per dedicar a la seva vida personal, reduint l’estrès i augmentant l’energia dels empleats.
La jornada laboral de 4 dies amb “lletra petita”
El 2021, Telefónica va ser la primera empresa espanyola a obrir la porta a la jornada de 4 dies. Tot i que en aquest cas sí que hi va haver una reducció del salari per als treballadors, que van passar de tenir una jornada de 37,5 hores setmanals, a 32.
Aquest projecte va acabar fracassant, ja que els treballadors havien de renunciar, aproximadament, a un 16% del sou.
Només un 1% dels treballadors van acabar acceptant aquestes condicions.
D’altra banda, a Bèlgica, des del febrer del 2022, algunes empreses també han iniciat una jornada de 4 dies.
En aquest cas es manté el sou, però sense rebaixar les hores, cosa que es tradueix en jornades de 10 hores diàries.
El resultat d’aquesta mesura encara s’ha de veure, però ja ha estat criticat per no complir realment els objectius de benestar i salut.
El futur de la jornada laboral de 4 dies a Espanya
Deixant de banda el cas Telefònica, a Espanya també es comença a prendre més seriosament la reducció de jornada.
Aquest any, la Comunitat Valenciana s’ha sumat a aquesta iniciativa amb un nou pla de subvencions per a petites i mitjanes empreses que es vulguin adherir a la jornada de 4 dies.
Aquestes subvencions consisteixen en una compensació econòmica dels dies de feina reduïts durant 3 anys. Se’n compensarà el 100% el primer any, el 50% durant el segon i, finalment, un 25% per al tercer, a fi de recompensar la diferència per les possibles dificultats que puguin tenir les empreses.
Amb aquestes ajudes, es pretén fer proves pilot que mantinguin el principi 100.80.100, perquè les condicions de vida dels treballadors es vegin realment millorades, sense renunciar al salari.
Conclusió
Tot i que la jornada laboral de 4 dies està en fase de proves i s’ha optat per diferents mètodes, ja ha causat gran polèmica entre els diferents sectors.
És clar que per als treballadors és una mesura que sona molt bé. Però la seva implantació a Espanya no serà fàcil i s’hauran de remenar diferents opcions.
A més de plantejar com afectaria això sectors de difícil aplicació com, per exemple, l’hostaleria.