Després d’un llarg recorregut, el mes passat el Congrés finalment va aprovar la Llei de foment de l’ecosistema de les empreses emergents, més coneguda com la Llei de Startups, que entrarà en vigor el 23 de desembre de 2022.
Aquesta nova llei donarà un marc legal a les startups i concedirà algunes de les millores que es demanen des de fa anys.
A més de prendre mesures que incentiven la creació i inversió en aquest tipus d’empreses i agilitzen els tràmits burocràtics, s’atorguen beneficis fiscals a treballadors estrangers, amb l’objectiu de donar suport a les empreses emergents i atraure talent i inversió al nostre país.
Què és una startup?
Comencem pel concepte bàsic, una startup és una empresa de nova creació que, gràcies al model de negoci escalable i a l’ús de les noves tecnologies, té grans possibilitats de creixement.
Requisits que estableix la Llei de Startups
Per beneficiar-se de la Llei de Startups, l’empresa ha de tenir seu social a Espanya i complir els quatre requisits següents:
- Temporal: No tindre més de cinc anys d’antiguitat. Tot i que s’hi afegeix la possibilitat que siguin set, en el cas d’empreses del sector industrial, energètic o biotecnològic o que s’hagin creat com a resultat d’una investigació científica.
- D’origen: No pot haver sorgit d’una fusió, escissió o transformació d’empreses no considerades startups.
- Econòmic: No ha d’haver facturat més de 10 milions d’euros, ni distribuir dividends, ni cotitzar en mercats regulats.
- Laboral: Almenys el 60% de la plantilla ha d’estar contractada a Espanya.
Quan es pot deixar de considerar startup?
Una empresa deixarà de ser reconeguda startup al nostre país quan deixi de complir els requisits anteriors, com ara excedir el límit temporal o començar a distribuir dividends.
Però també es deixarà de considerar startup:
- Si és adquirida per una altra empresa que no és startup.
- Si duu a terme una activitat que generi “un dany significatiu al medi ambient“.
- Si els seus administradors o socis (amb una participació mínima del 5% del capital social) són condemnats per algun delicte.
Un cop l’empresa deixi de considerar-se startup, els socis fundadors podran formar noves empreses emergents i beneficiar-se de la llei fins a 4 vegades, són allò que s’anomena “emprenedors en sèrie”. En cas que els socis siguin diferents, no hi haurà límit.
Millores fiscals de la Llei de Startups
- Reducció de l’impost de societats: A partir del primer exercici en què la base imposable sigui positiva, el tipus general es reduirà del 25% al 15% durant un màxim de quatre anys.
- Ajornament de deutes tributaris: Tant l’IS com l’IRNR (Impost sobre la Renda de No Residents) es podran ajornar en els dos primers anys en què la base imposable sigui positiva. L’ajornament es concedirà (sense meritació d’interessos de demora) durant 12 i 6 mesos, respectivament.
- Reducció d’impostos a la inversió: S’augmenta la base màxima de deducció per inversió en aquest tipus d’empreses de 60.000 a 100.000 euros anuals i la deducció passa del 30% al 50%.
- Stock options: És un mecanisme que permet incloure l’opció d’adquirir accions com a forma de remuneració per als empleats dins d’un termini de temps i a un preu inferior al de mercat. Les millores inclouen que només tributaran en el moment que es facin líquides: a la venda, com a rendiments del capital, i a la compra, com a rendiments del treball. A més, s’eleva l’exempció fins a 50.000 euros i, a partir d’aquesta quantitat, se’n bonificarà el 50% de la tributació.
- Eliminació del règim de pluriactivitat: Normalment, si et dones d’alta com a autònom mentre treballes per compte d’altri, has de donar-te d’alta en aquest règim i pagar una quota d’autònoms, encara que pots tenir dret a bonificacions. Però aquesta llei estableix que, si emprens una startup, no pagaràs res de quota durant els 3 primers anys d’activitat.
Com la Llei de Startups facilita la creació d’empreses emergents?
El reconeixement de les empreses com a startups quedarà a les mans de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA), que certificarà qui és i qui no és una startup, encara que aquesta competència es podrà acordar amb organismes públics i privats autonòmics.
Alguns dels requisits que tindrà en compte l’Enisa per donar la certificació són: el grau d’innovació, l’escalabilitat, la necessitat de contractar personal d’alta qualificació i el grau d’innovació tecnològica, entre d’altres.
Per tal d’agilitzar els procediments, s’aplicarà el silenci administratiu positiu. És a dir que, si no hi ha resposta per part d’Enisa, s’entendrà que la sol·licitud s’ha aprovat.
A més, en cas que els inversors d’una empresa emergent fossin no residents, no hi haurà obligació d’obtenir el número d’identificació d’estrangers (NIE), només el d’identificació fiscal (NIF).
Mesures per atreure talent de la Llei de Startups
Cada cop hi ha més treballadors, emprenedors i inversors que poden treballar en remot des de qualsevol lloc del món, són els anomenats “nòmades digitals”.
Per tal de situar el país en un nivell més competitiu en aquest aspecte, s’han pres diferents mesures per atraure talent estranger:
- Visat per a teletreballadors de caràcter internacional: una nova categoria de visat d’un any de durada.
- Millora l’accés a l’impost de la renda per a no Residents. Aquest règim, que permet que els primers 60.000 € d’ingressos tributin al 15%, en lloc del 24%, és aplicable tant a directius i empleats de les startups, com a inversors i “nòmades digitals”, podent estendre’s als seus familiars, amb condicions. Per accedir-hi, abans s’havia de demostrar que no havia residit a Espanya els últims 10 anys, cosa que ara es rebaixa a 5. També s’eleva el temps de gaudi, que passa de 5 a 10 anys.
- Permís per a estudiants estrangers d’educació superior: durada de dos anys perquè busquin feina o emprenguin a Espanya una vegada finalitzats els seus estudis.
- Règim d’impatriats: els inversors i ‘freelance’ estrangers que treballin per a startups espanyoles podran acollir-se aquest règim. Sempre que el 40% de la facturació sigui per a aquestes empreses, tributaran l’IRPF al 24%.
Conclusió
En definitiva, la Llei de Startups portarà canvis que ajudaran a impulsar la creació d’empreses d’indústries capdavanteres a Espanya.
A AEMTIA, ajudem tots els emprenedors en el seu recorregut i ens adaptem a cada situació per oferir-los l’assessorament que necessiten.
Tens una gran idea i vols emprendre un projecte innovador? Contacta amb nosaltres aquí.