He de presentar els comptes anuals?
Anualment, totes les empreses tenen l’obligació de presentar els comptes anuals al Registre Mercantil que els correspongui.
Aquest document reflecteix la situació financera de l’empresa al llarg de l’any fiscal i s‘han de presentar dins dels sis mesos següents al tancament de l’exercici comptable de l’empresa. Generalment coincideix amb l’any fiscal, que pot ser el calendari del gener al desembre o qualsevol altre període determinat per l’empresa.
Per exemple, si a la teva empresa l’exercici comptable del 2022 va acabar el 31 de desembre, hauràs de presentar els comptes anuals corresponents abans del 30 de juny del 2023.
És important complir els terminis legals per evitar possibles sancions.
Tipus de comptes anuals
Hi ha tres formats per a la presentació dels comptes anuals, depenent de la mida de l’empresa:
- Format normal: És aplicable a organitzacions de grans dimensions i amb ingressos elevats. Requereix una presentació més detallada i exhaustiva de la informació financera.
- Format abreujat: Ho poden fer servir negocis amb ingressos de fins a 5,7 milions d’euros, actius fins a 2,85 milions d’euros i/o fins a 50 empleats. Permet una presentació més simplificada de la informació financera.
- Format Pimes: Està dissenyat per a petites i mitjanes empreses que han optat pel Pla de Pimes. Proporciona un format simplificat i adaptat a les necessitats daquestes empreses, permetent una presentació més concisa i simplificada dels estats financers.
Quins documents han d’incloure els comptes anuals?
Hi ha una sèrie de documents bàsics que han d’incloure tots els comptes anuals:
- Balanç de situació: Mostra la situació financera de l’empresa en un moment determinat, detallant-ne els actius, passius i el patrimoni net.
- Estat dels moviments efectuats durant l’exercici corresponent sobre el patrimoni net: Reflecteix els canvis ocorreguts en el patrimoni net de l’empresa durant l’exercici comptable, incloent-hi els ingressos, les despeses, els beneficis i les pèrdues.
- Compte de pèrdues i guanys: Presenta els ingressos, els costos i les despeses de l’empresa durant l’exercici, mostrant el resultat obtingut (benefici o pèrdua).
- Fluxos de caixa: Mostra els moviments d’efectiu de l’empresa, detallant els ingressos i els pagaments realitzats durant l’exercici, classificats en activitats d’operació, inversió i finançament.
- Memòria comptable: És un document complementari que proporciona informació addicional i explicativa sobre els estats financers, incloent-hi aspectes com polítiques comptables utilitzades, esdeveniments significatius, riscos, informació sobre empleats, entre d’altres.
Heu de tenir en compte que també podeu tenir l’obligació d’afegir altres documents i informació addicional com auditoria o informació mediambiental.
Et recomanem que consultis amb un expert per obtenir orientació adaptada al teu cas particular.
Novetats als comptes anuals a presentar aquest 2023
El passat 30 de maig es va publicar la Resolució de 18 de maig de 2023, de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública, que va introduir importants canvis per a la presentació dels comptes anuals respecte als anys anteriors.
Els nous models per a la presentació dels comptes anuals ja estan en ple vigor, però només afecten els comptes anuals que es presentin a partir del 30 de maig de 2023. Si els vas presentar en una data anterior, no tens obligació de complir-los canvis, ja que encara estaven en vigor les normes anteriors.
S’han establert diferents canvis, alguns afecten tots els models i d’altres són específics per a cada format de presentació.
Canvis que afecten tots els models
- Full d’identificació:
- S’ha eliminat el full Covid: Aquest full es va introduir el 2020 i el 2021 per ajudar les autoritats a conèixer els efectes de la pandèmia i poder implementar, en base a elles, mesures de política econòmica.
- S’ha afegit el camp per indicar el percentatge de dones a l’Òrgan d’Administració.
- Full de titularitat real:
- S’estableixen camps addicionals que permeten una identificació millor de les persones físiques (país d’expedició del document i tipus de document).
- S’han afegit taules addicionals per informar sobre el percentatge de participació directa al capital o drets de vot, cosa que ajuda a identificar la cadena de control.
- Full Mediambiental (IM):
Ara, qualsevol empresa, sense importar-ne la mida, pot reportar cinc indicadors en matèria mediambiental de forma voluntària. Per exemple, podeu informar de les emissions de CO2 en els tres abasts o el consum d’aigua i electricitat, amb l’objectiu de facilitar la comparació de la informació, tant en el temps com entre entitats. Això també ajuda les empreses espanyoles en el coneixement dels estàndards en desenvolupament.
Canvis al Model Normal
- Balanç: La denominació de l’epígraf A.VII. Deutes comercials no corrents per A.VII Deutors comercials no corrents.
- Correspondència entre els conceptes del balanç i el PGC: s’elimina el número (2904) associat a l’epígraf AI4 Fons de comerç.
- Correspondència entre els conceptes de l’estat d’ingressos i despeses reconegudes i el PGC: Se substitueix la referència als números 900 i 902 per als epígrafs V i XI respectivament pels números 960 i 962.
- Contingut de la memòria normal:
- A la nota «2-Bases» de presentació dels comptes anuals: s’elimina la frase final que feia referència, per als comptes de 2021, a les disposicions transitòries del Reial Decret 1/2021, de 12 de gener, pel qual es modifiquen el Pla General de Comptabilitat aprovat pel Reial Decret 1514/2007, de 16 de novembre; el Pla General de Comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses aprovat pel Reial Decret 1515/2007, de 16 de novembre; les Normes per a la Formulació de Comptes Anuals Consolidats aprovats pel Reial Decret 1159/2010, de 17 de setembre; i les normes dadaptació del Pla General de Comptabilitat a les entitats sense fins lucratius aprovades pel Reial Decret 1491/2011, de 24 doctubre.
- A la nota «9-Intruments financers-a.2 passius financers»: el literal «passius financers cost amortitzat o cost» dins de les categories, passa a ser «passius financers a cost amortitzat».
- A la nota «24-Una altra informació»: el punt 3 es posa en format cursiva en estar incorporat dins un quadre normalitzat.
- En el model M9.17 de la memòria normalitzada: s’eliminen els ratllats per al concepte total de línies de crèdit a les columnes de límit concedit i disposat.
- Al model M24-c) Honoraris de l’auditor: Se separa la part d’auditoria de la d’altres serveis i per a aquests darrers, a més dels honoraris per assessoria fiscal s’afegeixen els corresponents a serveis per exigència de normativa i per altres serveis (tot això en línia amb allò marcat a la nota 24 de la memòria).
- Definició dels tests d’errors: s’eliminen els tests corresponents al full Covid.
Canvis al Model abreujat
- Contingut de la memòria abreujada: a la nota «2-Bases» de presentació dels comptes anuals, s’elimina la frase final que feia referència a les disposicions transitòries per als comptes de 2021, de l’esmentat Reial decret 1/2021, de 12 de gener.
- Definició dels tests d’errors: Es modifiquen els tests d’errors del full de titularitat real en línia amb els canvis esmentats anteriorment i s’eliminen els tests corresponents al full Covid.
Canvis al Model PIME
- Correspondència entre els conceptes del balanç i el PGC Pimes: s’elimina el número 15 dins dels comptes corresponents a l’epígraf B.VII de patrimoni net i passiu.
- Definició dels tests d’errors: es modifiquen els tests d’errors del full de titularitat real en línia amb els canvis esmentats anteriorment i s’eliminen els tests corresponents al full Covid.
És important estar al corrent d’aquestes actualitzacions i assegurar-vos que la presentació dels comptes anuals s’ajusti als nous models. A AEMTIA, et mantindrem informat sobre aquests canvis i et brindarem orientació per garantir que compleixis totes les exigències legals de manera adequada.